Saturday, August 29, 2015

Horible August is Horible.

Assalamualaikum,
No more entry with dslr taken photos. Hmmm pretty sad for a blogger yg suka tangkap gambar randomly with the thought of "i want to post this on my blog" and transfer my photos to a file called "entry blog" but till now tak update update blog.

-------------

Okay dimulakan dengan phone aku zenfone 6 rosak. Then aku pakai Zenfone 5 lama yang telah direpair. Cite full kat sini. After a week, ayah aku whatapp tayang dia beli Oppo R5 baru. Eh tak boleh jadi ni! Then a week lepas tu aku balik, mak lanje phone baru sebab Zenfone 5 yang aku pakai pun screen dia tak berapa betul, asyik nak tercabut.



Aku angkat Oppo R5 sama macam abah. Hahahahaha abah akak punya lagi baru lah! I really like the phone even orang sibuk "Kenapa tak beli Iphone?" Kat aku. Aku still yakin dan suka oppo ni tanpa cognitive dissonance lagi. Please gais, aku dah beli dah pun. Aku taknak iphone maknanya aku taknaklah. Adoi.

--------------------------

Two weeks later a.k.a kelmarin, aku hilang camera dslr canon 600d aku. Hilang dah seminggu, aku baru sedar yang camera aku memang dah hilang kelmarin. Haha sound kelakar, tapi aku jenis yang main bagi je tanpa risau camera aku hilang ke apa... ni makan dia. Baru aku sedar, orang takkan jaga barang kita macam dia jaga barang dia sendiri. Salah diri sendiri lah kan. Tanggung pun sendiri.

Aku still lagi sedih bila ada event-event yang sepatutnya ada camera aku, contohnya baru ni kitorang ada buat surprise untuk bff kitorang katil dia penuh belon terbang bagai, tapi aku tak dpt ambik gambar. Mana pulak camera phone aku? Ni lain pulak cerita dia!


Sedih betul bila dah plan nak guna camera untuk shoot iklan untuk assignment, haih idk what to say. Aku dah lah sedih, pastu aku kena marah lagi dengan orang sekeliling sebab biarkan je camera macam tu. Dah salah aku , aku nak salahkan siapa lagi? Jangan marah aku dengan perkataan "Tulah bagi orang pinjam lagi." please. Aku dah fedup dengar. Sakit tahu tak.

Dan jangan suruh aku marah sesiapa, aku tahu salah aku.


Still nangis kalau teringat pasal camera, idk why sedih sangat.
---------------------------------

Dua tiga hari lepas aku meraung camera hilang, phone pulak tetibe tak boleh on. Lost contact langsung macam orang gila dah aku rasa. Aku pun balik dan hantar phone aku ke Oppo Centre. Tapi aku kena balik Segamat semula. Aku nak balik pakai apa ni? Hahahaha rabak.

Read more ...

Saturday, August 15, 2015

July Story

Assalamualaikum and hi to everyone especially to those yang kadang-kadang hampa bila buka blog ni tak ada update baru (ada ke?). Nak dekat sebulan aku tak update, busy lah seriously. Okay let's start cito sikit. hehe. 

Raya tahun ni kira best gak lah en sebab first time raya dengan kawan-kawan sekolah, sebelum ni kalau diorang pegi raya aku tak ikut sebab takde transport. Tahun ni ada Shakirulabid yang sudi ikut beraya sekali sekaligus menjadi driver kepada saya hukhuk jangan salah faham, sebenarnya tahun ni juga diyana dah ada lesen, Abid takde pun takpe tapi aku ajak jugak tak kira! 

Rumah liyaaaaa.. punya lah mak liya halang pintu laluan nak ke dapur tak bagi kitorang basuh pinggan mangkuk. haha

Rumah Bae Ikang (as saved in my phone) Ni family candid. Excuse tudung paham paham jelah lepas solat tak jumpa mana satu spot asal pakai tudung hahahahahahaha. Time ni best gila tau lama dah tak gelak sampai nak nangis.

Sis is using bawal crepe, tutorial nantilah sis is not ready. huhuhu
Beraya pulak dengan abam-abam HOT (House Of Tutorial k) Walaupun ada yg mata terpejam dan sebagainya, aku tak kisah asalkan kitorang sesiswi ni nampak comel kat depan huhuhuhuhu. 


Sehari lepas tu. Tengah pokai pokai bebudak ni teringin nak makan Secret Recipe, layankan ajeee. Balik I muntah sebab I memang ada masalah tak boleh kenyang T__T

Lepas tu balik UiTM dan teruskan hidup tak ada life. Hahaha. Tak, sebenarnya balik UiTM je terus busy, lagi-lagi ada event besar yang bakal menjelma. Satu event Kompeni Bomba dan Penyelamat juga telah berlangsung pada minggu lepas. 

Eh boringnya, bye. 


Read more ...

Sunday, July 19, 2015

Salam Aidilfitri

Assalamualaikum,
(Awas entry panjang dan banyak gambar) Tak tahu nak start macam mana entry ni maka hambarnye. Raya tahun ni aku balik Pahang dulu, aku balik Kg. Guai, Temerloh, Pahang pada Khamis lalu iaitu pada second last puasa. Aku sampai-sampai Pahang je dah nak buka puasa, so aku berbuka dekat rumah tok. Kebetulan tok masak satu periuk ketam masak lemak, pergh.. Btw takde jam pun jalan, clear je. Hehe.

First sampai terus pasang pelita yang kitorang baru beli dekat Ten Ten. Harga murah je lebih kurang singgit lebih je kot? Haha. Kitorang pasang pelita sebab ada adik adik yang serba excited untuk bermain bunga api dan mercun. Haih apa nak jadi adik-adik saya ini.

Kan, aku pun tertanya-tanya kenapa dia bakar lidi padahal bunga api ada. Aku ada cerita tak rumah tok aku dalam hutan? Yes, dalam hutan. Dedulu masa kecik best lah duk dalam hutan ni sebab ada sepupu yang liar suka panjat pokok, gali busut (baru tahu bahaya, dah lah dalam hutan plak tu kitorang gali T_T), main lumpur, petik buah, makan bende pelik, gali ubi. Sekarang korang tahu kenapa aku hitam huhuhuhuu.

Janji, tu last "huhuhu" since orang dah annoyed dekat huhuhuhu ni. haha !

Cerita baju raya. Nak dijadikan cerita baju raya sepatutnya mak nak jahit sendiri, tapi dia busy, so aku balik kampung end up tak bawak apa-apa baju raya. Okay ada satu, jubah/dress yang aku baru beli like 2-3 hari sebelum tu. Pada pagi raya itu, mental aku cair kerana dua sebab :1. Sebab lupa rumah tok takde seterika. 2.Sebab aku bakal jadi penyapu sampah berjaya !

Bukan setakat menyapu, orang nak tumpang kesat kaki selepas wudhu' pun boleh ni. Haih.

Raya rumah Pak Tam, iaitu pakcik yang mempunyai anak yang hensem-hensem belaka. Tak apa, aku yakin Pak Tam tak akan membaca blog ini. Hihihi.

It's a good tudung day. Baik je tudung ni tak buat hal. Ni sayang orang yang teman pegi beli tudung ni (eh??)

Raya ketiga balik Banting pulak :)

Selamat Hari Raya maaf zahir batin. Aku nak mintak maaf dekat adik-adik, kakak-kakak, yang dulu pernah gaduh dengan aku pasal hal blogging ni. Aduh, masa tu tak matang betul rasanya. Yang sound cbox aku dengan kata-kata kesat/negative tu aku halalkan je benda dah lepas kan. Dan yang cari duit dekat cbox tu pun aku halalkan je klik tu.. tapi dengan syarikat pengiklanan camne pulak? heheh. Harap dendam kesumat, benci, tak suka, sleck , dapat dibuang :) Aku minta maaf salah silap, bagi info tak betul ke apa ke. tak dapat tolong edit blog memang maaf sangat memang tak boleh. Hm maafkan lah dosaku ini.

Yang aku boleh wish through whatapps tu dah wish dah hehe. Untuk korang yang membaca ni , selamat hari raya ye! Dah besar ni tak hadap duit raya yang penting nak semua ahli keluarga ada :)

Bye. 
Read more ...

Friday, July 10, 2015

LIKE FINALLY!

Assalamualaikum,
Last update, 9 June, harini 9 July (update smalam) , sebulan tak update. Sodih bila naik sem je mesti tak dapat blogging gara-gara faktor internet dan masa yang tidak cukup. Eceh. Eh betul okay, aku masuk je semester ni, terus jarang contact dgn kawan-kawan. Jadi Najib kedua dah. Orang whatapps sikit je aku balas "Kejap eh ada kerja."  "kejap eh tengah meeting" gaiz pls understand me saya tak autakan semua fakta itu.

Disebalik sebulan yang busy, dapat jugak aku meletakkan pelbagai input kebahagiaan dan kesedihan dan kehabis-duitan. Setakat ni dah tiga event dah berjalan, alhamdulillah tinggal lagi dua atau tiga event. Satu event tu sangat besar okay hope everything went well :) Nah share gambar sikit apaa jadi sepanjang bulan ni.



Naik sem baru tak bawak kasut jalan langsung, pakai selipar. Hahaha kebetulan pulak buy 1 free 1 so... 

Hedgehog dekat rumah dah jadi mummy. 


Shooting untuk video. Tutup mata bukan sengaja. Dia pegi hadap matahari nangis aku .

Event berbuka puasa.

Kalau awak nampak saya macam besar, besar lagi cinta saya pada awak. HAHAHA 

Cakap share sikit, memang sikit pun aku share. Hahahaha adoi. Banyak perkara dah lalui sebenarnya walaupun dalam masa yang singkat. Hidup dekat university bosan kalau asyik amalkan rutin pergi kelas -> makan -> tido. Jadilah exco ke, komander ke, suksis ke, so that korang boleh belajar management huhuhuhuhuhu . 

Ramadhan ni jugak rasanya dah 4-5 kali aku pergi bazaar dekat dataran segamat tu. Haih memang seronok je aku rasa Ramadhan kali ni. Tapi tulah, orang still tanya aku "Wana sihat tak?" "Wana tidur tak malam tadi?" sebab muka aku selalu pucat je. Hello itu muka aku takleh buat apa-apa T_T Eyebag taknak hilang T_T 

Haha kbye 
Read more ...

Tuesday, June 9, 2015

sidebar title styling #3

Assalamualaikum, 
Ni code untuk sidebar title macam ni. 



preview


  1. Pergi ke Design > Edit HTML
  2. Tekan CTRL + F untuk cari code /* Widgets
  3. Paste codes bawah ni dekat atas code tadi.

.sidebar h2 {
font-family:arial;
font-size:25px;
color:#ffffff;
background:url(http://i.imgur.com/fiY2fw2.png);
letter-spacing:5px;
padding:5px;
text-align:center;
-webkit-border-top-left-radius: 10px;
-webkit-border-top-right-radius: 10px;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-topright: 10px;
border-top-left-radius: 10px;
border-top-right-radius: 10px;
border-bottom:8px solid #693B62;
}

Notes :  
arial - boleh tukar ikut font yang korang suka
25px - boleh tukar. 
#ffffff - code warna , boleh ubah. 
"border-bottom:8px solid #693B62;" - boleh ubah , belajar dr sini 

Sekian, terima kasih :) 
Read more ...